Phishing-e-mails bevatten vaak links naar valse websites die er bijna identiek uitzien als de legitieme website en vragen om het invoeren van persoonlijke informatie. Ze kunnen ook bijlagen bevatten die schadelijke software (malware) bevatten die de computer van de gebruiker kan infecteren.
Wat zijn valse of phishing-mails
Phishing-mails zijn nep e-mails die naar individuen of organisaties worden gestuurd met als doel gevoelige informatie te stelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie. De e-mails lijken afkomstig te zijn van legitieme bronnen, zoals banken, overheidsinstaties, e-commerce websites, sociale media platforms of andere vertrouwde organisaties, maar zijn in feite gemaakt door kwaadwillende personen om hun slachtoffers te misleiden. Op de koop toe lijken deze mails, verdacht goed op de 'officiële mails die verstuurt worden uit betrouwbare organisatie's, en dit maakt het herkennen extra moeilijk om zo'n valse mail te identificeren.
Het is belangrijk om verdachte e-mails te herkennen en ze niet te beantwoorden of op de links te klikken. Als je twijfelt over de legitimiteit van een e-mail, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de organisatie waarvan de e-mail afkomstig lijkt te zijn om te verifiëren of het echt is.
Herkennen van phishing-mails
Hier zijn enkele manieren om phishing-e-mails te herkennen:
- Controleer het e-mailadres vd afzender: Kijk of het e-mailadres van de afzender overeenkomt met het bedrijf of de organisatie waarvan ze beweren te zijn. Phishing-e-mails hebben vaak een vreemd of verdacht e-mailadres.
- Kijk uit voor verzoeken om persoonlijke informatie: Legitieme bedrijven zullen zelden per e-mail vragen om uw persoonlijke gegevens. Als er in de mail gevraagd wordt om uw inloggegevens, wachtwoorden, creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie, is het waarschijnlijk een phishing-e-mail.
- Let op de taal en spelling van de e-mail: Phishing-e-mails kunnen slecht geschreven zijn, type- of spellingsfouten bevatten of een ongepaste toon hebben. Legitieme e-mails zijn doorgaans professioneel geschreven en bevatten geen onnodige of rare taal.
- Kijk uit voor bijlagen en links: Valse e-mails bevatten vaak bijlagen of links naar kwaadaardige websites. Klik nooit op een link in een e-mail als u niet zeker weet dat deze legitiem is. Om te achterhalen welke link achter een woord zit, ga gewoon even met de muis op de link staan ZONDER te klikken, linksonder in je browser zul je dan meestal de achterliggende link zien, OF klik met de rechtermuisknop en kopieer de link en plak deze eens in je klembord.
- Let op de urgentie: Phishing-e-mails kunnen proberen u te dwingen snel te handelen, zodat u geen tijd heeft om na te denken. Ze kunnen dreigen met verlies van toegang tot uw account of andere nadelige gevolgen. Legitieme bedrijven zullen u echter de tijd geven om te reageren op hun e-mails.
Weetje: Het is niet gevaarlijk een verdachte of phishing mail te openen zolang je de bijlage(s) en/of link(s) niet aanklikt.
Credits: Uitgelichte afbeelding door Miguel Á. Padriñán