Valse emails herkennen die zogezegd in naam van de overheid zijn verstuurd

Valse emails herkennen die zogezegd in naam van de overheid zijn verstuurd

Via een simpel trucje kun je snel en makkelijk achterhalen of je al dan niet een verdachte mail hebt ontvangen die via een dubieuze afzender werd verstuurd, zogezegd in naam van de overheid.

Wat zijn valse of phishing-mails

In de vorige blogpost stonden 5 tips voor het herkennen van phishing emails geschreven. 

Het is vooral belangrijk om verdachte e-mails te herkennen en ze niet te beantwoorden en niet op de links of afbeeldingen te klikken. Als je twijfelt over de legitimiteit van een e-mail, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de organisatie waarvan de e-mail afkomstig lijkt te zijn om te verifiëren of deze echt is.

Mails van de Vlaamse of federale overheid

Iedere belg kan online inloggen op zijn eigen burger profiel. Als je mail-adres gekend is bij de overheid zal je waarschijnlijk ook al officiële mails hebben ontvangen van dit digitale loket. Als je een melding via mail ontvangt vanuit de Vlaamse of federale overheid wordt je in de mail 'standaard' aangesproken met je naam en voornaam. Dit is ook hoe je (meestal) zal worden aangesproken als je een verdachte of phishing mail ontvangt die zogezegd vanuit de overheid is verstuurd. De truc is het wijzigen van je aanspreektitel of roepnaam op je burgerprofiel.be. Door deze te wijzigen in bijvoorbeeld 'dokter', chauffeur', of gelijk welke roepnaam hoe grappig ook, zul je dan ook zo aangesproken worden.

Laat je inspiratie de vrije loop ;-)

Mijn burgerprofiel - Vlaamse Overheid

 

De truc is het wijzigen van je aanspreektitel of roepnaam op mijn burgerprofiel.

Howto: wijzigen aanspreektitel of roepnaam

  1. Login op je burgerprofiel.be (kies hierbij je gewenste inlogmethode)
  2. Ga naar Uw gegevens
  3. Bij Identiteitsgegevens kun je je roepnaam wijzigen.
Aanmelden burgerprofiel

Aanmelden burgerprofiel

Identiteitsgegevens wijzigen roepnaam burgerprofiel

Roepnaam wijzigen

 

Roepnaam op mijn burgerprofiel

In het screenshot hierboven zie je dat ik als roepnaam blogger heb opgegeven. Bij officiële mails van de Vlaamse of Federale overheid word ik vanaf nu aangesproken als Blogger.

Email vd Vlaamse Overheid

Mail ontvangen vd Vlaamse overheid, waar ik word aangesproken met Blogger.

Mocht je nu een mail ontvangen die zogezegd van de overheid werd verstuurd en enkel met je voor- en/of achternaam werd aangesproken, dan weet je voor 99% zeker dat het een verdachte of phishing mail is!

Simpel toch laugh

Credits: afbeeldingen van de Vlaamse overheid

Dit artikel delen?

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information