Review: UYUNI led kaarsen

Review: UYUNI led kaarsen

In de winterperiode, branden we soms kaarsen in huis, voor de sfeer en gezelligheid. Sinds kort zijn we over geschakelt van echte kaarsen naar led kaarsen. Zijn ze van echte kaarsen te onderscheiden? Onze ervaring met de UYUNI led kaarsen.

Echte kaarsen

In de winterperiode vinden we het leuk om regelmatig kaarsen te branden. Het zorgt voor een gezellige warme sfeer in huis. Maar echte kaarsen hebben ook nadelen, en niet onbelangrijk heel ongezond:

 • er ontstaat fijn stof in huis = slecht voor de gezondheid
 • brandgevaar, dus je moet altijd in de buurt zijn
 • gevaarlijk voor kindjes en huisdieren
 • ze blijven niet oneindig branden
 • soms kan het kaarsvet lekken op je prachtig meubel of kast

Uiteraard hebben echte kaarsen ook voordelen: ze zijn vrij goedkoop tov led kaarsen, tenminste op korte termijn.

Led kaarsen

Over het algemeen waren we vrij sceptisch over (goedkope) led kaarsen. Deze vind je vooral in winkelketens als de Hema, Action, JYSK, IKEA,... Je merkt al heel snel dat het imitatie-kaarsen zijn, soms door de lichtsterkte vd vlam in vergelijking met echte kaarsen, het bewegende plastieken wiekje, de opvallende kunstmatige kaarsvlam, om nog niet te spreken over het 'goedkope' uiterlijk van sommige led kaarsen.

Uiteraard vind je ook led kaarsen in de betere interieurzaken, deze zijn over het algemeen duurder, maar zijn minder goed van echte kaarsen te onderscheiden, doch vind je ook hier slechte imitatie led kaarsen terug.

Enkele voor-en nadelen van led kaarsen:

 • Voordelen:
  • produceert geen fijn stof = niet ongezond
  • geen brandgevaar
  • ongevaarlijk voor kindjes en huisdieren
  • batterij gaat lang mee, dus branden langer dan gewone kaarsen
  • de kaars is niet gevaarlijk, dus kunnen perfect in de inkomhal of kinderkamer geplaatst worden zonder toezicht
 • Nadelen
  • ze zien er soms heel 'onecht' uit
  • batterijen moeten ooit vervangen worden

UYUNI led kaarsen

Tijdens onze vakantie in Zeeland eind december 2022, hadden we led kaarsen gezien van het merk UYUNI, waar we toch wel van onder de indruk waren, in een interieurwinkeltje in het kuststadje Domburg. Deze kaarsen, ongeacht de imitatie-look, leken ze, moeilijker te onderscheiden van echte kaarsen, in vergelijking met de led kaarsen van de concurrentie. Doordat de vriendelijke verkoopster uitlegde dat deze UYUNI kaarsen meer te bieden hadden dan alleen een mooi en realistisch uiterlijk (hierover meer in de volgende paragraaf), waren we overtuigd en hebben we onze eerste led kaars aangekocht. Eenmaal thuis stonden we te popelen deze te testen...

Uiterlijk

UYUNI, de fabrikant van deze led kaarsen is er in geslaagd om perfect ogende kaarsen te ontwerpen. De gebruikte materialen zijn moeilijk van echte kaarsen te onderscheiden. De body werd bijvoorbeeld (grotendeels) vervaardigt uit écht kaarsvet. In de meegeleverde mini-handleiding, waarschuwen ze zelfs om de kaars niet té dicht bij een warmtebron te plaatsen, want door het gebruik van het kaarsvet, kan de led kaars vervormen, net als een echte kaars dus. Het fysieke uiterlijk van het wiekje icm de kaarsvlam is heel mooi nagemaakt.

waarschuwing om de led kaarsen niet te dicht bij een warmtebron te plaatsen

Het belangrijkste deel, van een led kaars, om zo goed mogelijk de gezelligheid te creëren in vergelijking met een echte kaars is het 'warme' licht van de kaarsvlam. De kaarsvlam beweegt niet fysiek, zoals bij sommige andere merken, maar door de slimme manier waarop de ingebouwde led's de variabele lichtsterkte in de vlam imiteren lijkt het of de kaarsvlam 'beweegt', fantastisch gewoon!

UYUNI led-kaarsen

Dit zijn de UYUNI led kaarsen met een diameter van 7,8cmm en 10cm, 15cm en 20cm hoog

 

We gingen nog een stapje verder en wilden weten hoeveel lichtsterkte een echte kaars produceert tov deze UYUNI led kaarsen. We zetten een brandende kaars van vergelijkbare grootte naast de led kaars, en tot onze verbazing, is de lichtsterkte van beide kaarsen nagenoeg identiek.

Slimme kaars

In de eerste plaats moet een led kaarsen er zo écht mogelijk uitzien om dezelfde gezelligheid als een gewone kaars te kunnen evenaren. Doch bieden deze led kaarsen van UYUNI, net dat ietsje meer, en laten zo veel concurrenten achter zich. Vele led kaarsen, ook van duurdere merken hebben een gewone aan/uit-knop. De knop onderaan de kaarsen van UYUNI, hebben drie standen, die deze kaarsen uniek maken, nl:

 • TIMER (6h)
 • OFF
 • ON/REMOTE

Schakelaar onderaan UYUNI led-kaars

schakelaar op de onderkant vd led kaars

OFF: hoeft geen uitleg laugh

TIMER: in deze stand brand de kaars zes uur en zal na deze tijd zichzelf uitschakelen (standby). Het unieke is wanneer je bijvoorbeeld om 16u00 de knop op TIMER zet, deze om 22u00 zichzelf uitschakelt, én de volgende dag de kaars zich om 16u00 opnieuw inschakelen tot 22u00.
Dus zolang je de knop op timer laat staan, wordt deze cyclus iedere dag herhaalt en heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal om zo'n LED kaars in een kinderkamer te zetten als schemerlichtje bijvoorbeeld.

ON/REMOTE: ON zoals het woord al doet raden, zet je de kaars manueel aan en blijft branden tot je deze zelf uitschakelt, doch bied deze stand nog een extra optie, hiervoor bestaat er een (optionele) afstandbediening (REMOTE) voor deze kaarsen, waarbij je de kaarsen op afstand kan bedienen (max. 4,5meter). Met de afstandbediening heb je volgende extra mogelijkheden:

 • ON/OFF
 • Timer-functie voor 4u, 6u, 8u of 10u instellen
 • 3 lichtsterktes/dimmen

UYUNU afstandsbediening remote voor led-kaarsen

UYUNI afstandsbediening/remote

video hoe de UYUNI afstandsbediening werkt

Flexibel inzetbaar

Led kaarsen zijn in principe heel flexibel inzetbaar, in de eerste plaats overal waar gewone kaarsen gebruikt, maar ook als schemerlichtje (ideaal icm de timer-functie), en nog veel meer plaatsen, denk maar aan buiten tijdens een feest, wanneer de duisternis intreed, voordeel is dat de wind de led kaarsen niet kan uitblazen, ook omdat ze niet brandbaar zijn, kun je ze ergens plaatsen waar geen toezicht nodig is.

Hieronder enkele tips waarvoor je led kaarsen (icm de timer) kan gebruiken:

 • inkom of in de (kinder)kamer
 • om je aanwezigheid in huis te simuleren om dieven af te schrikken
 • om sfeer te creëren op een bbq of tuinfeest wanneer de duisternis intreed
 • uiteraard ook binnenshuis voor een romantische avond 
 • ...

 Lifehack: niet alle led kaarsen zijn geschikt voor buiten, maar met een glazen stulp erover, kun je veel bereiken. Gegarandeerd succes bij je gasten

Prijs

Het zijn prachtige kaarsen, maar eerlijk is eerlijk, de kaarsen zijn niet goedkoop, de prijs begint vanaf €9 en de duurste rond de €54, maar je krijgt er wel een kwalitatief product voor in de plaats, een éénmalige aankoop, want ze branden niet op zoals echte kaarsen, enkel de batterijen regelmatig vervangen; een super veilig product én niet onbelangrijk UYUNI slaagt er in gezelligheid en sfeer te creëren in huis ✨

Onze UYUNI ledkaarsen set

Onze led kaarsen set 

Conclusie

Na onze test, waren we danig onder de indruk, ook door de aanwezigheid van de 'slimme' functies, was voor ons een reden om onze visie op led kaarsen in de positieve zin bij te stellen. Daar we het zo tof vonden, hebben we intussen nog enkele UYUNI led kaarsen bijbesteld.
Ongeacht je de led kaarsen kan gebruiken zonder de optionele afstandsbediening hebben we ook deze aangekocht, en is zeker een meerwaarde, vooral als je meer dan één UYUNI led kaars in huis hebt.
Kleine kanttekening: de kaarsen worden geleverd ZONDER batterijen. Afhankelijk van het model worden AA-, AAA-, C- of knoopcel-batterijen gebruikt. UYUNI bied ook batterijen aan, maar in principe kunnen alle batterij-merken gebruikt worden (oplaadbare batterijen hebben we niet getest, maar door het lage stroomverbruik vermoedden we dat dit geen probleem zou opleveren). Wij hebben de 'budget'-batterijen van de Action gekocht voor onze kaarsen en werken perfect .
De fabrikant claimt dat de (originele) batterijen de kaarsen tot 1000 uren kunnen laten branden, in de praktijk moet dit nog blijken. In de grotere kaarsen zit bijvoorbeeld 2 C-batterijen, hiervoor hebben we €1,88 betaald (10/01/2023), dus in theorie als je de kaars iedere dag 6u laat branden, de batterijen zorgen voor bijna een half jaar gezelligheid en sfeer in huis  

Voor de volledige collectie en inspiratie, bezoek dan de officiële website van UYUNI voor nog meer inspiratie.

De UYUNI led kaarsen zijn oa te verkrijgen via Amazon.

Welke kaarsen gebruik jij in huis? Echte kaarsen of led kaarsen? Tijdens welke gelegenheid gebruik je je kaarsen?

Credits: Uitgelichte afbeelding cottonbro studio

Dit artikel delen?

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information