Bespaar op je energieverbruik met de HomeWizard P1 meter

Bespaar op je energieverbruik met de HomeWizard P1 meter

Sinds de komst van de digitale meter, het capaciteitstarief en de hoge energieprijzen, is het verstandig je energievebruik bij te houden. Hiervoor bestaat een handig en goedkoop apparaatje waarmee je nog kan besparen ook, de HomeWizard Energy P1 Wifi meter.

Digitale meter een vloek of een zegen

De slimme digitale meter, is voor de energiemaatschapijen een zegen, maar voor de meesten onder ons een vloek. Als het een troost mag zijn, heeft de digitale meter ook enkele voordelen:

 • je hoeft zelf de meterstand van je gas en electriciteitsverbruik niet meer door te geven. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder.
 • Je kan je energieverbruik per dag, week, maand of jaar én je piekverbruik volgen via de website van Mijn Fluvius. Het is ook mogelijk een overzicht/rapport te downloaden van je verbruik.

Dit laatste voordeel heeft ook een nadeel, zo kun je je enegrieverbruik niet 'live' volgen, maar hier is een oplossing voor, de HomeWizard P1 meter.

De HomeWizard P1 meter is enkel geschikt voor bezitters van een digitale slimme meter.

De HomeWizard P1 Wifi meter

Dit handige goedkope apparaatje van het bedrijf HomeWizard is een onderdeel van een veel breder assortiment van diensten en producten om je energieverbruik te monitoren. Dit icm met bijhorende gratis Energy app die beschikbaar is voor zowel Android als iOS toestellen, is een zegen om je energieverbruik op te volgen.

Installatie en configuratie

Voordat je de Homewizard P1 meter kan installeren, dien je eerst de P1 poort van je digitale meter te activeren via Mijn Fluvius. éénmaal ingelogt, ga naar:

 1. Poortbeheer
 2. Klik op P1-poort openen/sluiten
 3. Poort openen door op de schakelaar te klikken.

Mijn Fluvius - Poortbeheer

Hou rekening dat het tot 24/48u kan duren voordat de poort door Fluvius wordt geopend. Reden dat de P1 poort niet standaard geactiveerd is, is om de privacy van de consument te beschermen (GDPR).

Tip: Voordat je de HomeWizard P1 meter besteld, kun je nu al aanvragen de P1 poort van je digitale meter open te zetten via Mijn Fluvius.  Wanneer  je apparaatje otnvangt, is de kans groot dat tegen dan de P1 poort  van je digitale meter geactiveerd is.

 • Plug nu de HomeWizard P1 meter in de P1-poort van je digitale meter
 • Indien de netbeheerder (Fluvius) je P1 poort heeft geopend, zou je P1 meter nu wit moeten knipperen.
 • Zet de P1 meter in koppelmodus, dit doe je door zolang op de knop te drukken tot deze blauw knippert.
 • Open nu de Energy app, en volg verder de stappen via de app.
 • Wanneer je alle stappen hebt doorlopen zou je P1 meter continu groen moeten branden en betekent dat je P1 meter correct is verbonden met de Energy app op je smartphone.

Geraak je er niet uit, dan kun je via deze link een gedetailleerde stap-voor-stap handleiding volgen.

Opgelet: De HomeWizard P1 meter krijgt zijn stroom via de P1-poort van je digitale meter. Mocht het apparaat toch niet werken zonder adapter, neem dan contact op met HomeWizard, en meld dit probleem.

P1 meter in de P1 poort van de digitale meter P1 meter netjes weggewerkt achter het groene klepje vd digitale meter

Wanneer de P1 meter correct is verbonden en geïnstalleerd zie je dat deze groen oplicht.
Het toestelletje is zo klein, dat het netjes achter het groene klepje vd digitale meter past.

Energieverbruik opvolgen in de Energy app

Na installatie zie je in de Energy app alle mogelijkheden om je energeverbruik te volgen. Bovenaan zie je de grafiek van je electriciteitsverbruik en onderaan (indien je ook een gas-installatie hebt), je gasverbruik. Daaronder kun je de periodes (tabs) en datum instellen waarbij je een overzicht krijgt van je energieverbruik.

Net na installatie kun je enkel de Live-tab bekijken; bij de andere periodes (Dag, Week, Maand, Jaar) zal je enkele uurtjes geduld moeten hebben om daar iets te zien.

In de app is het ook mogelijk in te geven hoeveel je moet betalen per energie-eenheid, zo heb je een idee hoeveel je ongeveer zal moeten betalen aan energie. Om dit in te stellen: Ga naar het radertje rechtsboven en klik in het menu op Tarieven. Je kunt er verschillende tarieven instellen, nl: normaal tarief, dal tarief, import, export,... zelfs water, maar voor die laatste heb je een extra accessoire nodig. Wanneer je de tarieven hebt ingesteld, zullen deze zichtbaar zijn in de overzichtschermen vd verschillende periodes. Let wel dit is puur indicatief.

De paarse grafiek, toont je verbruik, en indien je beschikt over een zonne-installatie zul je ook je ook periodes hebben dat je grafiek groen kleurt, dit is de stroom die je zonnepanelen opwekken

Energy app dag overzicht

Dag overzicht

Energy app week overzicht

Week overzicht

Energy app maand overzicht

Maand overzicht

Energy app jaar overzicht

Jaar overzicht

Bespaartip: Heb je zonnepanelen, dan kun je icm de P1 meter, kijken in het Live-overzicht vd Energy app, of er genoeg zonnestroom wordt opgewekt. Op die momenten kun je dan bvb, de wasmachine of vaatwas laten draaien.

Energy app live overzicht

Live overzicht
de groene grafiek is toont de stroom opgewekt door zonnepanelen

Optioneel: het Energy+ abonnement

De Energy app is gratis te gebruiken, en zal voor de meeste mensen wel voldoende informatie tonen. Doch kan je voor een prikje (€ 0,99/maand) een premium abonnement nemen, die je nog meer inzichten biedt.

De extra's die je hiervoor krijgt zijn:

 • melding van ongewone schommelingen in je energieverbruik
 • slimme zelflerende algoritmes
 • de geschiedenis van je enegrieverbruik langer dan de standaard 12 maanden bijhouden
 • analyse sluipverbruik monitoren
 • exporteren van je gas- en electriciteitsverbruik voor gebruik in excel
 • ...

Energy+ abonnement

Energy+ premium abonnement

Wens je een extra accessoire te koppelen, zoals de slimme Energy Socket, dan heb je ook het Energy+ abonnement nodig.

Optionele Energy Socket

Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee, maar het lijkt wel een heel interessant apparaat, daarom wil ik het hier beknopt over hebben. Het apparaatje kan je instellen om je toestellen slim aan te sturen, bvb. via de timer-functie, het stroomverbruik te meten, of zelfs wanneer je beschikt over zonnepanelen, enkel je apparaat aan te sturen wanneer je panelen genoeg zonnestroom opwekken, en nog zoveel meer. Niet onbelangrijk, de Energy Socket kan een hoog vermogen aan (max. 3680W).

Kooptip: indien je slimme sockets aanschaft, let er zeker op dat deze genoeg vermogen (W) aankunnen, zeker als je er grootverbruikers zoals een electrische kachel op aansluit. Het max. vermogen zul je terugvinden op de verpakking.

Energie opvolgen in je browser

Ja, je hebt het goed gelezen, velen zullen het niet weten, maar je kan je energieverbruik met dezelfde functies zoals in de Energy app ook via je browser op je pc of laptop bekijken. Open je browser en typ in de adresbalk: https://hwenergy.app/ en vul je login gegevens in die je ook via de Energy app hebt ingegeven. 

De HomeWizard Energy app in de browser

De HomeWizard Energy app in de browser

Voila, gewoon simpel wink

Voor de techneuten is er de HomeWizard API

Voor de techneuten onder ons, heeft HomeWizard een API beschikbaar voor de P1 meter. Met deze API kun je de JSON gegevens van je HomeWizard P1 meter opvragen en verwerken in je eigen app, website of integratie in Home Assistant.

 1. Zoek naar het lokaal IP-adres van je P1 meter (een overzicht van je lokale IP-adressen kun je vinden als je inlogt op je router)
 2. Typ dan in de adresbalk van je browser: http://IP-ADRES/api/v1/data (vervang IP-ADRES door het IP-adres van de P1-meter)

Opgelet: je pc/laptop moet in hetzelfde lokaal netwerk aanwezig zijn als je P1 meter

JSON gegevens van de HomeWizard P1 meter

De JSON data van mijn P1 meter

Conclusie: Energie besparen met de P1 meter

De HomeWizard P1 meter is een fantastisch apparaat voor weinig geld, en met de hoge energieprijzen de investering meer dan waard. éénmaal geïnstalleerd, en door zijn kleine omvang, kun je netjes, het groene klepje van je digitale meter dicht doen, is de P1 meter mooi weggewerkt en heb je er geen omkijken meer naar. De Energy app is gratis te gebruiken, en biedt standaard heel wat mogelijkheden, maar wil je meer, dan is er het optionele Energy+ abonnement die je nog meer inzicht geeft in je verbruik, eventueel icm andere HomeWizard accessoires voor nog meer controle over je toestellen of waterverbruik.
Je hoeft geen zonne-installatie of electrische wagen te hebben om op je electriteits- en/of gasverbruik te besparen. Dit toestelletje is IDEAAL voor iedere bezitter van een digitale meter. Door de P1 meter slim te gebruiken, kun je heel wat energie besparen.

Je hoeft geen zonne-installatie of electrische wagen te hebben om op je electriteits- en/of gasverbruik te besparen Dit toestelletje is IDEAAL voor iedere bezitter van een digitale meter.

De P1 meter is online te bestellen via HomeWizard voor €29,95 (excl. €3,95€ verzending).

Credits: Uitgelichte afbeelding van HomeWizard.

Dit artikel delen?

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information